Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12973
Назва: Ecological and genetic features of protein content control in spring barley varieties in the conditions of the northern steppe of Ukraine
Інші назви: Еколого-генетичні особливості контрольу вмісту білка у сортів ярого ячменю в умовах Північного степу України
Автори: Vyskub, Roman
Вискуб, Роман
Vashchenko, Volodymyr
Ващенко, Володимир Васильович
Shevchenko, Oleksandra
Шевченко, Олександра Олександрівна
Vinyukov, Oleksandr
Вінюков, Олександр
Bondareva, Olga
Бондарєва, Ольга
Ключові слова: gene
ген
hybrid
гібрид
protein content
вміст білка
selection strategy
стратегія селекції
spring barley
ячмінь ярий
variety
сорт
Дата публікації: 2025
Видавництво: Бухарестський університет агрономічних наук та ветеринарної медицини
Бібліографічний опис: Ecological and genetic features of protein content control in spring barley varieties in the conditions of the northern steppe of Ukraine / R. Vyskub, V. Vashchenko, O. Shevchenko, O. Vinyukov, O. Bondareva // AgroLife Scientific Journal. – 2025. – Vol. 14, N. 1. – 245-252. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12973
Короткий огляд (реферат): His work aims to establish the ecological and genetic features of protein content control in spring barley varieties under the conditions of the Steppe of Ukraine. Heіman's genetic analysis allows us to judge the level of additive genetic variability. Under the influence of soil and air drought in 2021, high protein content of grain was noted in parental varieties - 13.5%, in hybrids - 13.3%. Under favorable conditions of 2022 - 12.2% and 11.5%, respectively. In the cool and rainy 2023, the protein content of both is equal - 12.1%. It was found that protein accumulation in spring barley grain depends to a greater extent on the hydrothermal conditions of the year (93.31%) than on the genetic characteristics of varieties and hybrids. In contrasting growing conditions, some advantages of the additive effect of genes in protein inheritance are noted; in optimal conditions, allelic and non-allelic interactions of genes contribute to the heritability of grain protein. A strategy for selection based on protein content in spring barley varieties is proposed for breeding, making it possible to improve the source material. Ця робота має на меті встановити екологічні та генетичні особливості регулювання вмісту білка в сортах ярого ячменю в умовах степу України. Генетичний аналіз Хеймана дозволяє оцінити рівень адитивної генетичної мінливості. Під впливом ґрунтової та повітряної посухи у 2021 році високий вміст білка в зерні було відзначено у батьківських сортів — 13,5 %, у гібридів — 13,3 %. За сприятливих умов 2022 року — 12,2 % та 11,5 % відповідно. У прохолодному та дощовому 2023 році вміст білка в обох є рівним — 12,1%. Було встановлено, що накопичення білка в зерні ярого ячменю більшою мірою залежить від гідротермальних умов року (93,31%), ніж від генетичних характеристик сортів та гібридів. У контрастних умовах вирощування відзначаються деякі переваги адитивного ефекту генів у спадковості білка; в оптимальних умовах алельні та неалельні взаємодії генів сприяють спадковості білка зерна. Для селекційної роботи запропоновано стратегію селекції на основі вмісту білка в сортах ячменю ярого, що дає можливість поліпшити вихідний матеріал.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://agrolifejournal.usamv.ro/index.php/agrolife/article/view/1019/899
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12973
ISSN: ISSN 2285-5718
ISSN CD-ROM 2285-5726
ISSN ONLINE 2286-0126
ISSN-L 2285-5718
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
24+AgroLifeJournal+14-1(2025)_Roman+VYSKUB+et+al.pdf484,25 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.