Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2781
Назва: Молочна продуктивність голштинських різновікових корів в умовах інтенсивної технології виробництва молока
Інші назви: Level of milk productivity in Holstein cows of different ages within intensive milk production technology
Автори: Капшук, Наталя Олексіївна
Kapshuk, N. O.
Kapshuk, Natalya
Kapshuk, Natalia
Ключові слова: лактація
lactation
корова
cow
коефіцієнт молочності
milk productivity coefficient
молочний жир
milk fat
молочний білок
milk protein
Дата публікації: 2020
Видавництво: Дніпровський ДАЕУ
Бібліографічний опис: Капшук Н. О. Молочна продуктивність голштинських різновікових корів в умовах інтенсивної технології виробництва молока / Н. О. Капшук // Theoretical and Applied Veterinary Medicine / Дніпровський ДАЕУ. – 2020. – Т. 8. – № 1. – С. 31-35. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2781.
Короткий огляд (реферат): Рівень молочної продуктивності корів і функціонально залежна від неї інтенсивність відтворення стада – найважливіші складові інтегрованої величини обсягу й ефективності виробництва молока, як в умовах окремої ферми чи промислового комплексу, так і на регіональному рівні. Характерна особливість молочного скотарства полягає в тому, що виробництво основного виду продукції і відтворення продуктивної худоби здійснюється за рахунок батьківського стада. Тому питання вивчення продуктивного довголіття корів та зменшення відсотка ремонту стада постає актуальною проблемою. Визначено рівень прояву генетичного потенціалу молочної продуктивності високопродуктивних голштинських корів із першої по четверту лактацію (I, II, III, IV дослідні групи) в умовах інтенсивної технології виробництва молока. Вона передбачає: триразове видоювання (дворазове перед запуском); відсутність активного моціону; відпочинок у боксах, де підстилкою виступає пісок; стимуляцію охоти та синхронізацію овуляції, починаючи із 17-ї доби після отелення згідно зі схемою «Ovsynch»; запуск на 234-й добі тільності. Установлено, що максимальний прояв генетичного потенціалу молочної продуктивності за повну лактацію властивий первісткам – 15 632 кг фізичного молока, тоді як цей показник у тварин інших дослідних груп не піднявся до позначки 14 000 кг молока. Функціональну активність організму визначали за показником максимального добового удою та коефіцієнта молочності. Найвищий добовий удій давали корови другої лактації, в той час як коефіцієнт молочності максимального значення набув у тварин першої лактації. Корови III і IV груп за показником коефіцієнта молочності поступались первісткам на 4,5 і 3,5 кг відповідно. Масова частка жиру в молоці у корів із першої по третю лактацію не опускалася нижче 3,8 %, але ж у технологічно виснажених корів IV групи цей показник знизився до 3,79 %. У корів перших трьох лактацій продукція характеризувалась достатнім рівнем білковомолочності – 3,22, а тварини IV групи поступались більш молодим на 0,04 % за вмістом білка в молоці. The level of milk productivity in cows and intensity of herd reproduction, which is functionally dependent on it, are the most important components of the integrated value of the volume and efficiency of milk production, both in a separate farm or industrial complex and at the regional level. Special feature of dairy cattle breeding is that the production of the main product and reproduction of productive livestock is carried out at the expense of the parent herd. Therefore, studying cows’ productive longevity and reducing the herd restoring percentage is a very urgent problem. The study was conducted on the basis of the dairy complex for the milk production by Holstein cows of the private joint-stock company «Agro-Soyuz» of Dnipropetrovsk region. Manifestation level of the genetic milk productivity potential of highly productive Holstein cows from the first to the fourth lactation (1st, 2nd, 3rd, 4th experimental groups) under the conditions of intensive milk production technology was determined. It includes three times daily milking (two times before the beginning of dry period), absence of active exercise; rest in the box where sand acts as a litter; stimulation of heat period and synchronization of ovulation, starting from day 17 after calving according to the «Ovsynch» scheme; dry period starts from 234 days of pregnancy. It was found that the maximum manifestation of the milk productivity genetic potential for full lactation in the first-calf cow is 15 632 kg of physical milk, while this indicator in animals of other experimental groups did not rise to 14 000 kg of milk. The functional activity of the body was determined by the maximum daily milk yield and milk productivity coefficient. The highest daily milk yields were shown by the cows of the second lactation, while the maximum milk productivity coefficient was in animals of the first lactation. Cows of 3rd and 4th groups in terms of milk productivity coefficients were inferior to the first-calf cows by 4.5 and 3.5 kg, respectively. The milk fat content in cows from the first to the third lactation did not decrease below 3.8 %, but in the technologically depleted cows of 4th group this indicator decreased to the level of 3.79 %. In cows of the first three lactations, production was characterized by a sufficient level of milk protein content – 3.22 %, while animals of 4th group were inferior to younger ones by 0.04 % in terms of milk protein content.
Опис: Капшук Наталя Олексіївна https://orcid.org/0000-0002-2859-2795
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://bulletin-biosafety.com/index.php/journal/article/view/258
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2781
ISSN: 2663-1156 (Print)
2663-1164 (Online)
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2.pdf344,67 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.