Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7468
Назва: Формування продуктивності у фундука в залежності від активності фотосинтезу
Інші назви: The formation of productivity for hazelnut depending on the activity of photosynthesis
Автори: Сімченко, Олександр Олександрович
Simchenko, Oleksandr
Назаренко, Микола Миколайович
Nazarenko, Mykola
Ключові слова: фундук
hazelnut
сорт
variety
фотосинтетична активність
photosynthetic activity
врожайність
yield
Дата публікації: 2022
Видавництво: Інститут зрошуваного землеробства Нацiональної академii аграрних наук України
Бібліографічний опис: Сімченко О. О. Формування продуктивності у фундука в залежності від активності фотосинтезу / О. О. Сімченко, М. М. Назаренко // Аграрні інновації.– 2022. – № 15. – C. 53–58. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7468
Короткий огляд (реферат): Світовою тенденцією є стрімке зростання площ насадження фундука, причому відзначається суттєве зростання людей, що включають в свій раціон безпосередньо горіхи фундуку як джерело цінних харчових елементів, а не споживають кондитерські вироби. Мета. Метою досліджень було визначити найбільш продуктивні та придатні до вирощування сорти фундуку в умовах північної частини Степу України – зони з недостатнім захопленням та різко-континентальним кліматом, що раніше вважалася не цілком придатною для такого роду діяльності. Методи: Дослідження проводили на виробничих посадках фундука Технологія вирощування фундука в досліді відповідала загальноприйнятій для зон вирощування в України. Облік урожаю горіхів фундука проводили суцільним поділяночним збиранням. Проводили оцінку фотосинтетичної активності приладом та освітленості крони. Результати. Сорт Барселонський не варто вирощувати в умовах регіону. Однозначно правильним рішенням є використання в виробничих насадження сорту Галле, та, можливо, сорту Косфорд. Сорт Каталонський треба ще досліджувати в цьому напрямку. Переважна ефективність належить центральній частині крони, що є більш перспективною з огляду на майбутню врожайність та більш зв’язана з цією ознакою. Ефективність використання є значимим показником, що впливає в подальшому на продуктивність навіть вже на такомурівні доволі приблизних досліджень. Вагоме значення для формування продуктивності SPAD та можливості у використанні світлового потоку центральної частини крони. Усі інші параметри були недостовірні. До першої групи належали менш успішні сорти Каталонський та Барселонський, котрі в факторному просторі суттєво не розрізнялися, окремо виділилися сорті Косфорд та Галле, можна вважати що ці два генотипи є більш перспективними, але ж існують суттєві відмінності в формуванні продуктивності за ними та особливостями використання світової енергії та фотосинтетичної активності. Висновки. Перспективними до вирощування в зоні Півночі Степу за можливостями використання світової енергії, активністю крони у формуванні врожаю та фотосинтетичної активності листя є сорти Галле та Косфорд (особливо перший). Можливості у використання світової енергіє явно опосередковані генети. The global trend is the rapid growth of hazelnut planting areas, and there is a significant increase in the number of people who directly include hazelnuts in their diet as a source of valuable nutritional elements, rather than consuming confectionery products. Purpose. The purpose of the research was to determine the most productive and suitable varieties of hazelnuts in the conditions of the northern part of the Steppe of Ukraine - a zone with insufficient capture and a sharply continental climate, which was previously considered not entirely suitable for this type of activity. Methods: The research was carried out on production hazelnut plantations. The technology of growing hazelnuts in the experiment corresponded to the generally accepted for cultivation zones in Ukraine. Accounting for the harvest of hazelnuts was carried out by continuous divisional harvesting. Evaluation of photosynthetic activity with the device and illumination of the crown was carried out. Results. The Barcelona variety should not be grown in the conditions of the region. The definitely correct solution is to use the variety Galle and, possibly, the variety Kosford in production plantations. The variety Catalonskyi still needs to be researched in this direction. Predominant efficiency belongs to the central part of the crown, which is more promising with regard to future yield and is more related to this feature. The efficiency of use is a significant indicator that affects further productivity even at this level of rather approximate research. Of great importance for the formation of SPAD productivity and the ability to use the light flow of the central part of the crown. All other parameters were invalid. The first group included the less successful varieties Catalonskyi and Barcelonskyi, which did not differ significantly in the factor space, the varieties Kosford and Galle stood out separately, it can be considered that these two genotypes are more promising, but there are significant differences in the formation of productivity by them and the features of the use of world energy and photosynthetic activity. Findings. The varieties Galle and Kosford (especially the first) are promising for cultivation in the Northern Steppe zone in terms of the possibilities of using global energy, the activity of the crown in the formation of the crop and the photosynthetic activity of the leaves. The ability to use the world's energy is clearly genetically mediated and does not depend only on the way the crown is cut.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7468
ISSN: 2709-4405
Розташовується у зібраннях:Публікації аспірантів

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4.pdf312,28 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.