Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8833
Назва: Обґрунтування технології зберігання насіння соняшнику із застосуванням біопрепаратів
Інші назви: Obgruntuvannia tekhnolohii zberihannia nasinnia soniashnyku iz zastosuvanniam biopreparativ
Автори: Буйний, Олександр Юрійович
Buinyi, Oleksandr Yuriiovych
Ключові слова: якість
yakist
насіння соняшника
nasinnia soniashnyka
біопрепарат
biopreparat
дозрівання
dozrivannia
обробка
obrobka
активне вентилювання
aktyvne ventyliuvannia
олійність
oliinist
вологість
volohist
мікроорганізми
mikroorhanizmy
Дата публікації: 2023
Видавництво: Дніпровський ДАЕУ
Бібліографічний опис: Буйний О. Ю. Обґрунтування технології зберігання насіння соняшнику із застосуванням біопрепаратів : пояснювальна записка до дипломної роботи ОС «Магістр» : 181, Харчові технології / Буйний Олександр Юрійович ; наук. керівник Калина В. С. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Інженерно-технологічний ф-т , Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2023. – 76 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8833.
Короткий огляд (реферат): Метою роботи є науково-практичне обґрунтування і розробка екологічно чистої технології післязбиральної обробки свіжозібраного насіння соняшнику сучасних сортів із застосуванням біопрепарату «Псевдобактерин-2» (ПС-2), що дозволяє підвищити їх технологічну цінність при післязбиральному дозріванні. Об’єктом досліджень є свіжозібране насіння соняшника сучасних сортів, що вирощуються в центральній та східній частині України. Предметом дослідження є режими обробки насіння біопрепаратом «Псевдобактерин-2» з послідуючим активним вентилюванням та їх вплив на тривалість його зберігання та якісні показники. Одним, з відомих способів запобігання розвитку процесів гідролітичного і окисного розпаду запасних речовин насіння при зберіганні до теплової сушки є обробка свіжозібраної насіннєвої маси хімічними консервантами, які пригнічують в насіннєвій масі ферментні системи насіння і мікроорганізмів, викликаючи їх загибель. Якість насіння під впливом хімічних консервантів зберігається на вихідному рівні, хоча схожість насіння стає нульовою і процеси післязбирального дозрівання насіння, що покращують їх технологічну якість, не відбуваються. У зв’язку з цим обґрунтування і розробка нових технологій післязбиральної обробки насіння соняшнику, що дозволяє не тільки зберегти, але і поліпшити якість насіння шляхом прискорення їх післязбирального дозрівання є актуальною. Metoiu roboty ye naukovo-praktychne obgruntuvannia i rozrobka ekolohichno chystoi tekhnolohii pisliazbyralnoi obrobky svizhozibranoho nasinnia soniashnyku suchasnykh sortiv iz zastosuvanniam biopreparatu «Psevdobakteryn-2» (PS-2), shcho dozvoliaie pidvyshchyty yikh tekhnolohichnu tsinnist pry pisliazbyralnomu dozrivanni. Obiektom doslidzhen ye svizhozibrane nasinnia soniashnyka suchasnykh sortiv, shcho vyroshchuiutsia v tsentralnii ta skhidnii chastyni Ukrainy. Predmetom doslidzhennia ye rezhymy obrobky nasinnia biopreparatom «Psevdobakteryn-2» z posliduiuchym aktyvnym ventyliuvanniam ta yikh vplyv na tryvalist yoho zberihannia ta yakisni pokaznyky. Odnym, z vidomykh sposobiv zapobihannia rozvytku protsesiv hidrolitychnoho i okysnoho rozpadu zapasnykh rechovyn nasinnia pry zberihanni do teplovoi sushky ye obrobka svizhozibranoi nasinnievoi masy khimichnymy konservantamy, yaki pryhnichuiut v nasinnievii masi fermentni systemy nasinnia i mikroorhanizmiv, vyklykaiuchy yikh zahybel. Yakist nasinnia pid vplyvom khimichnykh konservantiv zberihaietsia na vykhidnomu rivni, khocha skhozhist nasinnia staie nulovoiu i protsesy pisliazbyralnoho dozrivannia nasinnia, shcho pokrashchuiut yikh tekhnolohichnu yakist, ne vidbuvaiutsia. U zviazku z tsym obgruntuvannia i rozrobka novykh tekhnolohii pisliazbyralnoi obrobky nasinnia soniashnyku, shcho dozvoliaie ne tilky zberehty, ale i polipshyty yakist nasinnia shliakhom pryskorennia yikh pisliazbyralnoho dozrivannia ye aktualnoiu.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8833
Розташовується у зібраннях:Кафедра харчових технологій. Магістри

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Буйний О.Ю..pdf2,1 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.