Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9174
Title: Удосконалення внутрішнього контролю готової продукції тваринництва
Other Titles: Improvement of internal control of finished livestock products
Authors: Ткаченко, Олександр Сергійович
Tkachenko, Оlexander
Полтавець, К. В.
Poltavets, K.
Keywords: аналіз
analysis
бізнес-процес
business process
внутрішній контроль
internal control
готова продукція тваринництва
finished livestock products
облік
accounting
оцінка
evaluation
система
system
Issue Date: 2023
Publisher: Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`
Citation: Ткаченко О. С. Удосконалення внутрішнього контролю готової продукції тваринництва / О. С. Ткаченко, К. В. Полтавець // Агросвіт. – 2023. – № 22. – С. 141-147. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9174
Abstract: У статті розглянуте сутність поняття внутрішній контроль. Запропоновано розширити методику контролю витрат на виробництво продукції тваринництва додавши до традиційного направлення контролю (перевірка первиннихдокументів, перевірка регістрів обліку, перевірка достовірності фінансової звітності в частині витрат) два новихнаправлення (контроль витрат на виробництво, аналіз ефективності бізнес-процесів). При оцінці системи внутрішнього контролю запропоновано додатково оцінювати ефективність бізнес-процесу, що відповідатиме завданням виконання узгодженої процедури. Для удосконалення внутрішнього контролю готової продукції тваринництва запропоновано відомість за кожною матеріально відповідальною особою. Вивчено, що контроль та аналіз витрат за виробництво може здійснюватися у вигляді інших систем: внутрішнього аудиту, управлінського обліку. При цьому, чим вищий рівень деталізації, тим вищий рівень управління, який забезпечується аналізом та оцінкою представлених даних, як за поточний період, так і в порівнянні з суміжними періодами. The article examines the essence of the concept of internal control. It is proposed to expand the method of controlling costs for the production of animal husbandry products by adding two new directions (control of production costs, analysis of the efficiency of business processes) to the traditional direction of control (checking primary documents, checking accounting registers, checking the reliability of financial statements in terms of costs).It was determined that the typical errors in the accounting of costs for the production of livestock products are: drawing up documents in violation of the requirements, violation of the methodology for calculating depreciation deductions for fixed assets, violation of the accounting methodology when drawing up correspondence of accounts, incorrect calculation of the amount of expenses and transfer of data to reporting forms, inconsistency of the applied methods and techniques with the accounting policy, write-off of costs that increase the cost of production. In order to improve the internal control of finished products of animal husbandry, it is proposed to list each materially responsible person. When evaluating the internal control system, it is proposed to additionally evaluate the efficiency of the business process, which will meet the tasks of the agreed procedure. The advantage of the proposed methodology for evaluating the internal control system lies in the possibility of expressing indicators in a quantitative assessment, which allows for their comparative analysis. Moreover, the evaluation of the methodology in the rating format enables interested users to easily perceive the control results. The internal control system allows continuous monitoring of operations carried out within the business process and performed in the assessment of product quality. The result of an effective internal control system in an agricultural organization is the absence of errors and distortions, embezzlement, compliance with the requirements of the technological process, compliance with the standards of the current legislation and the achievement of the organization's goals. It has been studied that control and analysis of production costs can be carried out in the form of other systems: internal audit, management accounting. At the same time, the higher the level of detail, the higher the level of management, which is provided by the analysis and evaluation of the presented data, both for the current period and in comparison with adjacent periods.
URI: https://www.nayka.com.ua/index.php/agrosvit/article/view/2414/2450
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9174
ISSN: ISSN 2306-6792
Appears in Collections:Агросвіт

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
A+22-2023_St20.pdf344,31 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.