Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9796
Назва: Харчова цінність окремих сортів фундука при вирощуванні в зоні Степу України
Інші назви: Nutritional value of some hazelnut varieties grown in the Steppe area of Ukraine
Автори: Цилюрик, Олександр Іванович
Tsyliuryk, Oleksandr
Лядська, Інна Вікторівна
Lyadska, Inna
Пащенко, Наталія Олександрівна
Pashchenko, Natalia
Позняк, Василь Васильович
Pozniak, Vasyl
Ключові слова: фундук
hazelnut
мікроелементи
microelements
вітаміни
vitamins
сорт
variety
Степ
Step
харчова повноцінність
nutritional value
Дата публікації: 2023
Видавництво: Херсонський державний аграрно-економічний університет
Бібліографічний опис: Харчова цінність окремих сортів фундука при вирощуванні в зоні Степу України / О. І. Цилюрик, І. В. Лядська, Н. О. Пащенко, В. В. Позняк // Таврійський науковий вісник. – 2023. – №131. – С. 246-252. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9796
Короткий огляд (реферат): Використання та інтродукція до нових зон вирощування горіхоплідних культур для вирі- шення питання забезпечення більш повноцінним харчуванням населення, перш за все для забезпечення зростаючих потреб в деяких важливих для фізіології людини мікроелементів (селен, цинк, кобальт, тощо) та вітамінів стає все більш вагомим. Польові досліди про- водили протягом 2020–2022 рр. у ТОВ «Агромаг» c. Знаменівка Новомосковського району Дніпропетровської області. Досліджували чотири сорти фундуку Гетьман, Годилівський, Софіївський 1, Софіївський 2. За комплексним вмістом органогенних елементів кращим був сорт Годилівський, потім Софіївський 1, потім сорт Софіївський 2, найгіршим сорт Гетьман. Факторний аналіз показав, що фактор генотип статистично значимо обумов- лював вміст досліджуваних елементів, крім фосфору. Сорт Гетьман має доволі низький рівень вмісту будь-яких мікроелементів. Сорт Годилівський відзначився високим рівнем цинку, міді, кобальту, марганцю, сорт Софіївський 1 мав кращі показники за всіма пара- метрами, крім вмісту марганцю та цинку, сорт Софіївський 2 мав гарні показники по всім параметрам крім вмісту міді. У комплексі більш повноцінним є сорт Софіївський 2 з огляду на вміст усіх представлених біологічно-активних речовин. Після нього сорт Годи- лівський за двома показниками (харчові волокна, вітаміну А) та сорт Софіївський 1 (за високим вмістом вітаміну А), Гетьман (цікавий високим вмістом вітаміну Е). Фактор сорт вплинув значимо на формування високого рівня насичених жирних кислот, харчо- вих волокон, вітамінів А та Е. Умови років вирощування значимо вплинули на формування високого рівня лише насичених жирних кислот. У підсумку слід відз6ачити, що найменш цікавим для вирощування з огляду на харчову повноцінність отриманого продукту є сорт Гетьман. Єдиним позитивним моментом цього сорту високий вміст вітаміну Е. Найбільш вдалим є поєднання сортів Софіївський 1 та 2. Фактор сорту був значущим в більшості випадків. Умови років вирощування значимо не вплинули. The use and introduction of nut crops to new growing areas to solve the issue of providing more complete nutrition to the population, first of all, to meet the growing needs for some important for human physiology trace elements (selenium, zinc, cobalt, etc.) and vitamins is becoming more and more important. Field experiments were conducted during 2020–2022 at Agromag LLC village Znamenivka of the Novomoskovsk district of the Dnipropetrovsk region. Four hazelnut varieties Hetman, Godylivskyi, Sofiivskyi 1, Sofiivskyi 2 were studied. In terms of the complex content of organic elements, the variety Godilivskyi was the best, then Sofiivskyi 1, then Sofiivskyi 2, and the variety Hetman was the worst. Factor analysis showed that the factor genotype statistically significantly determined the content of the studied elements, except for phosphorus. The variety Hetman has a fairly low content of any trace elements. The variety Godylivskyi was distinguished by a high level of zinc, copper, cobalt, manganese, the variety Sofiivskyi 1 had better indicators in all parameters, except for the content of manganese and zinc, the variety Sofiivskyi 2 had good indicators in all parameters except the copper content. In the complex, the variety Sofiivskyi 2 is more complete in view of the content of all presented biologically active substances. After him, the variety Godylivskyi according to two indicators (food fiber, vitamin A) and the variety Sofiivskyi 1 (high content of vitamin A), Hetman (interesting due to the high content of vitamin E). The variety factor significantly influenced the formation of a high level of saturated fatty acids, dietary fiber, vitamins A and E. The conditions of the years of cultivation significantly influenced the formation of a high level of saturated fatty acids only. In conclusion, it should be noted that the variety Hetman is the least interesting for growing in view of the nutritional value of the obtained product. The only positive aspect of this variety is the high content of vitamin E. The most successful is the combination of varieties Sofiivskyi 1 and 2. The variety factor was significant in most cases. The conditions of the years of cultivation did not significantly affect
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/131_2023/30.pdf
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9796
ISSN: ISSN: 2226-0099 (Print) 2664-6102 (Online)
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
30.pdf418 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.