Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9966
Назва: Морфофункціональний стан печінки і нирок щурів за впливу плодів кмину (Fructus carvi) на тлі високожирового раціону
Інші назви: Morfofunktsionalnyi stan pechinky i nyrok shchuriv za vplyvu plodiv kmynu (Fructus carvi) na tli vysokozhyrovoho ratsionu
Автори: Дєжкіна, Н. О.
Diezhkina, N. O.
Ключові слова: плоди кмину
Fructus carvi
морфофункціональний стан печінки і нирок
morfofunktsionalnyi stan pechinky i nyrok
біохімічні показники крові
biokhimichni pokaznyky krovi
Дата публікації: кві-2024
Видавництво: Одеський ДАУ
Бібліографічний опис: Дєжкіна Н. О. Морфофункціональний стан печінки і нирок щурів за впливу плодів кмину (Fructus carvi) на тлі високожирового раціону / Н. О. Дєжкіна ; наук. керівник Лєщова М. О. // Національні та міжнародні практики в ветеринарній медицині : зб. матеріалів Всеукр. конф. здобувачів вищої освіти і молодих науковців ( Одеса, 25-26 квіт. 2024 р. ) / Одеський ДАУ. – 2024. – С. 41-43. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9966.
Короткий огляд (реферат): У лабораторних щурів, які упродовж 30-добового експерименту отримували плоди кмину (Fructus carvi) в складі високожирового раціону морфофункціональний стан печінки і нирок залишився високим. Суттєвий вплив на масові показники органів і біохімічні показники крові мало додавання 0,5% плодів кмину. У тварин знизилася абсолютна маса і масовий коефіцієнт нирок та підвищився рівень загального білку крові, порівняно і з контрольною і другою дослідною (2% плодів кмину) групами. Тому плоди кмину (Fructus carvi) є перспективною лікарською рослиною, але застосування її при порушенні обміну речовин, зумовленому незбалансованим раціоном, потребують подальших ретельних досліджень. U laboratornykh shchuriv, yaki uprodovzh 30-dobovoho eksperymentu otrymuvaly plody kmynu (Fructus carvi) v skladi vysokozhyrovoho ratsionu morfofunktsionalnyi stan pechinky i nyrok zalyshyvsia vysokym. Suttievyi vplyv na masovi pokaznyky orhaniv i biokhimichni pokaznyky krovi malo dodavannia 0,5% plodiv kmynu. U tvaryn znyzylasia absoliutna masa i masovyi koefitsiient nyrok ta pidvyshchyvsia riven zahalnoho bilku krovi, porivniano i z kontrolnoiu i druhoiu doslidnoiu (2% plodiv kmynu) hrupamy. Tomu plody kmynu (Fructus carvi) ye perspektyvnoiu likarskoiu roslynoiu, ale zastosuvannia yii pry porushenni obminu rechovyn, zumovlenomu nezbalansovanym ratsionom, potrebuiut podalshykh retelnykh doslidzhen.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://osau.edu.ua/wp-content/uploads/2024/04/ZBIRNYK-konf-25-26.04.24-FVM.pdf
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9966
Розташовується у зібраннях:Публікації бакалаврів, магістрів

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ZBIRNYK-41-43.pdf184,64 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.