Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12681
Назва: Обґрунтування технології виробництва локшини збагаченої водоростями
Інші назви: Obgruntuvannia tekhnolohii vyrobnytstva lokshyny zbahachenoi vodorostiamy
Автори: Куліков, Юрій Віталійович
Kulikov, Yurii Vitaliiovych
Ключові слова: локшина
lokshyna
спіруліна
spirulina
хлорела
khlorela
ламінарія
laminariia
водорості
vodorosti
Дата публікації: 2025
Видавництво: Дніпровський державний аграрно-економічний університет
Бібліографічний опис: Куліков Ю. В. Обґрунтування технології виробництва локшини збагаченої водоростями : пояснювальна записка до дипломної роботи ОС «Бакалавр» : 181, Харчові технології / Куліков Юрій Віталійович; наук. керівник Сова Наталія ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Інженерно-технологічний факультет, Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2025. – 53 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12681
Короткий огляд (реферат): У представленій роботі висвітлено стратегії виробництва локшини із підвищеними поживними, біологічними та оздоровчими властивостями, з акцентом на використання водоростей. Особливу увагу приділено ламінарії, спіруліні та хлорелі як перспективним компонентам у складі рецептур макаронних виробів, зокрема локшини. Обґрунтовано доцільність застосування порошків з водоростей – ламінарії, спіруліни та хлорели – як часткової заміни пшеничного борошна з метою підвищення поживної та біологічної цінності готової продукції. Проведено аналіз сучасного стану виробництва та асортименту збагачених макаронних виробів в Україні. У рамках експериментальної частини розроблено три дослідні зразки локшини із заміною 5 % пшеничного борошна твердих сортів на порошок з водоростей – ламінарію, спіруліну та хлорелу. Контрольний зразок містив лише пшеничне борошно твердих сортів. За результатами органолептичної оцінки всі зразки відповідали вимогам ДСТУ 7043:2020. Найвищі оцінки одержали контрольний зразок та зразок з хлорелою. U predstavlenii roboti vysvitleno stratehii vyrobnytstva lokshyny iz pidvyshchenymy pozhyvnymy, biolohichnymy ta ozdorovchymy vlastyvostiamy, z aktsentom na vykorystannia vodorostei. Osoblyvu uvahu prydileno laminarii, spirulini ta khloreli yak perspektyvnym komponentam u skladi retseptur makaronnykh vyrobiv, zokrema lokshyny. Obgruntovano dotsilnist zastosuvannia poroshkiv z vodorostei – laminarii, spiruliny ta khlorely – yak chastkovoi zaminy pshenychnoho boroshna z metoiu pidvyshchennia pozhyvnoi ta biolohichnoi tsinnosti hotovoi produktsii. Provedeno analiz suchasnoho stanu vyrobnytstva ta asortymentu zbahachenykh makaronnykh vyrobiv v Ukraini. U ramkakh eksperymentalnoi chastyny rozrobleno try doslidni zrazky lokshyny iz zaminoiu 5 % pshenychnoho boroshna tverdykh sortiv na poroshok z vodorostei – laminariiu, spirulinu ta khlorelu. Kontrolnyi zrazok mistyv lyshe pshenychne boroshno tverdykh sortiv. Za rezultatamy orhanoleptychnoi otsinky vsi zrazky vidpovidaly vymoham DSTU 7043:2020. Naivyshchi otsinky oderzhaly kontrolnyi zrazok ta zrazok z khloreloiu.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12681
Розташовується у зібраннях:Кафедра харчових технологій. Бакалаври

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Куліков Ю. В..pdf1,91 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.