Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8691
Назва: | Прикореневе підживлення рослин кукурудзи |
Інші назви: | Prykoreneve pidzhyvlennia roslyn kukurudzy |
Автори: | Крамарьов, Сергій Михайлович Kramarev, Sergiy Бандура, Любов Павлівна Bandura, Lyubov Денисенко, А. В. Denysenko, A. V. Бабіч, Д. Ю. Babich, D. Yu. Фролов, С. В. Frolov, S. V. Крамарьов, О. С. Kramarov, O. S. |
Ключові слова: | рослини кукурудзи roslyny kukurudzy прикореневе підживлення prykoreneve pidzhyvlennia приріст врожаю зерна кукурудзи pryrist vrozhaiu zerna kukurudzy |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | Інститут зернових культур |
Бібліографічний опис: | Прикореневе підживлення рослин кукурудзи / С. М. Крамарьов, Л. П. Бандура, А. В. Денисенко, Д. Ю. Бабіч, С. В. Фролов, О. С. Крамарьов // Зернова галузь – проблеми та перспективи технологічного забезпечення : матеріали Міжнар. наук. конф. з нагоди 100-річчя від дня народження д-ра с-г. наук, проф., акад. НААН України Валентина Сергійовича Цикова (Дніпро, 12–13 жовт. 2023 р.) / НААН України ; ДУ Ін-т зернових культур. – Дніпро : ДУ ІЗК НААН України, 2023. – С. 128-130. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8691 |
Короткий огляд (реферат): | Наукові дослідження та виробничий досвід переконливо доводять, що прикореневе підживлення – важливий захід оптимізації мінерального живлення: воно збільшує врожайність зерна кукурудзи в посушливі роки на 2–4, а в сприятливі за зволоженням – на 0,45–0,50 т/га, а також поліпшує біохімічні показники якості зерна, зокрема, збільшуючи в ньому вміст сирого протеїну на 0,5–1,2 %. В якості добрив для проведення прикореневих підживлень, вивчалась ефективність використання аміачної води, аміачної селітри, карбаміду, простого та подвійного суперфосфатів, твердих комплексних добрива (амофос, сульфоамофос, нітрофоска, нітроамофоска, карбоамофоска, нітрофос, рідких комплексних добрив та ін.). На основі великої кількості експериментальних даних отриманих в польових дослідах проведених на дослідних станцій ДУ Інститут зернових культур НААН (Ерастівській, Жеребківській, Розівській, Ізмаїльській, Красноградській, дослідному господарстві Дніпро) в середньому за 24 роки (1957–1981), було встановлено, що азотнофосфорні добрива, внесені при прикореневому підживлені нормою по 20 кг/га N і Р2О5 за діючою речовиною, забезпечували в порівнянні з контрольними варіантами (без добрив) суттєві прирости врожаю зерна кукурудзи. Naukovi doslidzhennia ta vyrobnychyi dosvid perekonlyvo dovodiat, shcho prykoreneve pidzhyvlennia – vazhlyvyi zakhid optymizatsii mineralnoho zhyvlennia: vono zbilshuie vrozhainist zerna kukurudzy v posushlyvi roky na 2–4, a v spryiatlyvi za zvolozhenniam – na 0,45–0,50 t/ha, a takozh polipshuie biokhimichni pokaznyky yakosti zerna, zokrema, zbilshuiuchy v nomu vmist syroho proteinu na 0,5–1,2 %. V yakosti dobryv dlia provedennia prykorenevykh pidzhyvlen, vyvchalas efektyvnist vykorystannia amiachnoi vody, amiachnoi selitry, karbamidu, prostoho ta podviinoho superfosfativ, tverdykh kompleksnykh dobryva (amofos, sulfoamofos, nitrofoska, nitroamofoska, karboamofoska, nitrofos, ridkykh kompleksnykh dobryv ta in.). Na osnovi velykoi kilkosti eksperymentalnykh danykh otrymanykh v polovykh doslidakh provedenykh na doslidnykh stantsii DU Instytut zernovykh kultur NAAN (Erastivskii, Zherebkivskii, Rozivskii, Izmailskii, Krasnohradskii, doslidnomu hospodarstvi Dnipro) v serednomu za 24 roky (1957–1981), bulo vstanovleno, shcho azotnofosforni dobryva, vneseni pry prykorenevomu pidzhyvleni normoiu po 20 kh/ha N i R2O5 za diiuchoiu rechovynoiu, zabezpechuvaly v porivnianni z kontrolnymy variantamy (bez dobryv) suttievi pryrosty vrozhaiu zerna kukurudzy. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://institut-zerna.com/news/2023-10-12/683 https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8691 |
Розташовується у зібраннях: | Тези конференцій |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
КРАМАРЬОВ_БАНДУРА.pdf | 669,45 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.